woensdag 10 december 2008

CliniClowns!

Als je in een kinderdagverblijf werkt, krijg je ook te maken met kinderen die gewoon een keer ziek zijn, of worden als ze op het KDV zijn. Maar je kunt ook te maken krijgen met ernstig zieke kinderen. Daarom een berichtje over de cliniclowns op mijn weblog, omdat ik vind dat die ontzettend goed werk doen om kinderen weer even op te vrolijken tijdens hun ziekenhuisverblijf. Zieke en gehandicapte kinderen worden vaak belemmerd door hun ziekte. Ze kunnen zich niet meer echt een kind voelen, wat ze toch wel zijn. Ze bevinden zich in situaties waar lachen, zingen, gek doen, spelen en al die andere dingen die zo horen bij het kind zijn niet vanzelfsprekend zijn. Hun omgeving is geen gezellige huiskamer, of gezellige plek met vrienden, maar meestal een ziekenhuis of andere instelling waar genezen en verhelpen voorop staat. De CliniClowns laten kinderen in die omstandigheden, en omgeving weer even baas zijn over hun eigen lichaam, laat ze gewoon weer even kind zijn. Even hoeft er niets en kan het alle kanten op, afhankelijk van wat het kind wil en kan. Dit vereist dat de CliniClowns ten alle tijde volledig in moeten spelen op de meest onverwachte situaties en ontwikkelingen. Improvisatie op hoog niveau dus. CliniClowns zijn dan ook niet voor niets professionele clowns, die pas na een zware selectie gevolgd door een speciale opleiding in dienst van de Stichting kunnen komen. CliniClowns zorgen er voor dat een kind even vergeet dat hij/zei ziek is.


Op televisie is er ook een programma; villa neuzenrode.
Een erg leuk programma wat kinderen laat zien hoe de CliniClowns werken.
Ze bieden de kinderen veel afleiding en plezier.
Ik vind dat de CliniClowns heel erg goed werk doen. Je ziet kinderen helemaal opbloeien naar een bezoekje van deze Clowns.
Ook voor de ouders en verzorgers, en eventuele broers en zussen van de kinderen is het vaak erg leuk, ook zei kunnen zo even de ziekte vergeten.
Ze kunnen zich even zorgeloos vermaken, en genieten van de lachende gezichten.



Hoe denken jullie over het werk van de CliniClowns, Of heeft een van jullie deze wel eens meegemaakt?!

Geen opmerkingen: